Home » Blog » Rouwdementie

Rouwdementie

Wat mij de afgelopen maanden heeft bezig gehouden is de verzorging en het overlijden van mijn geliefde. Vanaf de dag van de diagnose heb ik voor hem gezorgd. Na enige weken riep ik de hulp in van anderen in het netwerk om te helpen in de mantelzorg. Zo kon ik die middagen naar huis om wat nieuwe energie op te doen.

Het was heel onwerkelijk om mijn geliefde te zien veranderen van een krachtige sterke man in een man die opgevreten werd door zijn ziekte. Overgeleverd aan iets wat buiten zijn vermogen lag om daar iets tegen te kunnen doen. Machteloos maakte het. Een ieder die zou willen zou niet in staat zijn geweest om die ziekte bij hem weg te nemen.

Overleden en dan?

Na het overlijden ben je in een soort roes en moeten er praktische zaken afgehandeld worden rondom het overlijden. Je moet een schouwarts regelen om het overlijden wettelijk vast te laten leggen. Het tijdstip van overlijden is van belang voor de afhandeling van de papieren. Op het moment dat mijn geliefde het aardse voor het eeuwige verruilde, wierp ik een blik op de klok die aan de wand hing.

Na het ondertekenen van de akte van overlijden door de schouwarts is het gebruikelijk om de uitvaartonderneming te bellen. Dit hoeft overigens niet direct. Nabestaanden kunnen de ruimte nemen om nog even alleen te zijn met de overledene. De volgende stap is om de uitvaartondernemer te bellen om het lichaam op te komen halen. Je kunt er voor kiezen om het lichaam zelf te wassen of om dit te laten doen door de uitvaartonderneming. Men kan kiezen voor het wel of niet opbaren van het lichaam. Het afscheid kan men in besloten kring houden. In geval van mijn geliefde is dit gebeurd naar zijn eigen wens. Ik kijk er met liefde op terug.

De kracht van sociale media

Een aantal dagen geleden plaatste ik op Twitter een aantal tweets in verband met het verlies van mijn geliefde. Het was inmiddels twee weken na zijn overlijden. Er werden overweldigend veel lieve reacties op gegeven. Ik was werkelijk onder de indruk. Naar aanleiding van deze tweets ben ik gevraagd of ik wilde aansluiten in een chatgroep op Twitter. Het betreft een groep vrouwen die allemaal dit jaar hun partner hebben verloren. Lang hoefde ik niet te aarzelen. Enige dagen was ik reeds bezig met de vraag of ik mij zou aansluiten bij een logenotengroep. Men zegt wel eens dat gedachten kracht hebben, in dit geval lijkt dit een waarheid te bevatten.

In de eerste jaren na de dood van een geliefde kunnen mensen in de rouw problemen krijgen met het functioneren van het geheugen en de concentratie. Het maakt dat zij eerder vergeten wat zij tegen de ander hebben gezegd. In de groepschat sprak iemand naar aanleiding van het vergeten van dingen over rouwdementie. Ik vond het een grappig woordgebruik en had er nog niet eerder van gehoord. Gelukkig las ik ergens dat het niets van doen heeft met echte dementie en dat het in de loop van de tijd zal afnemen.

Spread this post

Tags: , , , , , , , , , ,

5 Responses so far.

 1. Sieka schreef:

  Ook nooit van dat woord gehoord maar ik herken dat wel. Ieder rouwt op eigen manier en dit is waarschijnlijk juist voor jou een hele goede manier. Die groep en het van jou afschrijven.
  Respect voor hoe je dat allemaal doet. Knuffel …
  Heel veel liefs van mij.

 2. Edward Drogeham schreef:

  Dag Jet,

  Ofschoon een volstrekt normale, natuurlijke zaak is ieder verlies er één te veel. Rouw is een pijnlijk en emotioneel proces. Je hebt er mee te dealen, en de manier waarop is een persoonlijke zaak. Je laat in je tweets af en toe van je verlies, van je rouw blijken. Je schrijft en dicht er heel goed over. Ik lees je graag. Ga er mee door, zolang als je wilt, want dat gat in het hart waar plaats was gemaakt voor twee, dient weer te worden gevuld. Hartelijke groet, Edward…

 3. Digna Langbroek schreef:

  Na eerst de jongste en daarna onze oudste zoon overleden. Kan en mag ik wel schrijven, twee kinderen uit één gezin ervaar ik de rouw periode van elk kind anders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!