Home » Boeken » Hmeb boekrecensie » Marjan van Druenen

Marjan van Druenen

Jet Rood is auteur, fotografeert graag en is ervaringsdeskundige in hooggevoeligheid. In haar boek Hoogsensitief met een boerenverstand geeft zij aanvullende informatie die je in de bekende boeken over HSP (hoogsensitief persoon, afgeleid van High Sensitive Person) veelal moet missen. Boerenverstand is een eigenschap die mensen wordt toegeschreven wanneer zij zonder enige vooropleiding te hebben gevolgd een logische beredenering neerzetten of in dit geval duidelijk aanvoelen hoe hoogsensitiviteit werkt. Dat is de opzet van het boek, een makkelijk leesbaar geheel dat toegankelijk is voor een groot publiek.

In het eerste deel verhaalt Rood over hoe zij uitviel op haar werk en het haar niet meer lukte om aan een betaalde baan te komen. Hoe invullingen, aannames en conclusies door personen zonder kennis van HSP van invloed zijn op je lichamelijk, geestelijk en sociale welzijn. In de gezondheidszorg leidt dit tot verkeerde diagnoses met alle gevolgen van dien. Vanuit haar eigen perspectief schrijft ze over wat haar geholpen heeft om zich goed te voelen en hoe medicijnen, gifstoffen en ongezonde voeding een nadelige invloed op je lichaam hebben. Indirect is haar boodschap: leer je lijf kennen! In Rood’s strijd om HSP als oorzaak van de klachten te zien wordt weer eens het falende beleid van het UWV aangetoond. Onbegrip, foutieve uitkomsten en controverse. In de bijlage geeft ze de lezer tips mee wanneer het UWV bezocht moet worden.

Het tweede deel bestaat uit 14 beknopte ervaringsverhalen waar menig lezer zichzelf in kan herkennen. Het zijn gevarieerde ervaringen waarbij hoogsensitiviteit, maar ook intuïtie, autisme en de GGZ aan bod komen. Het laatste deel bevat een serie van 8 interviews met professionals, zoals Susan Marletta Hart, een internationale autoriteit op het gebied van hooggevoeligheid.

Ondanks dat Hoogsensitief met een boerenverstand voornamelijk de beleving van de auteur schetst op het gebied van overheidsorganen en gezondheidsinstellingen met hun stugge regels, is het een uit het hart geschreven verhaal met interessante informatie die te vinden is in de interviews. Dus niet wéér een boek over HSP, maar een toevoeging op eerder geschreven werken.

Spread this post

Tags: , , , , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!