Home » Blog » Planten en dieren zijn intelligent en bewust

Planten en dieren zijn intelligent en bewust

Naarmate ik ouder word bemerk ik dat ik het fijn vind om tijd alleen door te brengen. In mijn uppie kan ik beter ervaren wat er binnenin mij leeft. Zo wandel ik het liefst zonder gezelschap in de natuur want dan kijk en luister ik gerichter. In de natuur voel ik een immens ontzag voor wat daar groeit en leeft. Ontzag voor wat de planten en dieren door de seizoenen heen allemaal doorstaan en hoe ze weten te overleven. Ik ben zo’n persoon dat praat met dieren en daar blij van wordt. Maar ook kan ik tegen een boom zeggen: ‘Wat ben je mooi.’

Planten

Een opmerkelijk artikel vond ik op Scientas.nl waarin men er vanuit gaat dat een plant reacties geeft op gevaar waarbij het bijvoorbeeld stofjes afgeeft of de bladeren dichtklapt. Men schrijft dat het indrukwekkend is dat planten in staat zijn om op hun omgeving te reageren, zichzelf te beschermen en met elkaar te communiceren. Ze zouden allerlei mechanismen ontwikkeld hebben die wij mensen vaak niet opmerken. De planten zouden inventief zijn en vanuit evolutie goed in staat zijn om problemen op te lossen. Door sommige onderzoekers worden ze als bewuste organismen gezien. Andere geleerden vinden dit te ver gaan.

Al dat leeft heeft mijn inziens bewustzijn. Dat de wetenschap er niet uit is of het nu wel of niet zo is, boeit mij niet zo. Onderzoekers spreken elkaar voortdurend tegen, ieder heeft zo zijn/haar eigen waarheid. Hoe ze het ook willen zien of benoemen, de mens kan het niet aan een plant of dier vragen of zij bewust zijn, een bewustzijn hebben.

Dieren

Gisteravond laat in bed, las ik een artikel dat de wetenschap ontdekt heeft dat dieren toch een bewustzijn zouden kunnen hebben. Volgens een artikel op Quest.nl verzon in 1970 ene Gallup een spiegeltest om zelfbewustzijn van dieren te meten. Bij deze test krijgt een dier een sticker opgeplakt waarna die voor een spiegel wordt gezet. Wanneer het dier zelfbewustzijn heeft, zal hij vervolgens proberen de sticker te verwijderen. Indien het dier geen zelfbewustzijn heeft, zou deze daar geen moeite voor doen. Naast de in de spiegel zichtbare sticker wordt er ook een controlesticker op een niet zichtbaar lichaamsdeel geplakt. Dit om te zien of het dier de sticker probeert te verwijderen omdat hij het ding voelt zitten.

Nu ben je natuurlijk wel nieuwsgierig of er dieren zijn waarvan men dacht aan een zelfbewustzijn? Volgens de test zouden de volgende dieren zelfbewust zijn: alle grote mensapen (bonobo’s, chimpansees, gorilla’s, orang-oetangs), tuimelaardolfijnen, orka’s, olifanten en ook eksters. Mensen zouden overigens niet vanaf hun geboorte bewustzijn hebben en pas kunnen slagen voor Gallups spiegeltest wanneer zij 1,5 tot 2 jaar oud zijn.

Spread this post

Tags: , , , , , , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!