Home » Blog » Natuurlijke leefomgeving onder druk

Natuurlijke leefomgeving onder druk

Mijn stem gaat inmiddels al heel wat jaren naar Partij voor de dieren. Het is een partij die staat voor de basis van wat wij nodig hebben; een schone lucht, grond en wateren. Een schone leefomgeving garandeert in ieder geval een betere gezondheid voor de mensen. Maar geeft ook ruimte voor een gezond ecosysteem met daarin een grote diversiteit aan planten en dieren.

In mijn tuin heb ik, na de strenge winterweek in februari, wat extra vetbollen opgehangen in mijn appelboom omdat ik in die week gezien heb hoe snel vogels verzwakken. Ze begeven zich dan vaker op de grond en zijn trager waardoor ze meer kwetsbaar zijn. Die boom heb ik speciaal voor hen gepland. Ik wilde graag een diervriendelijke tuin waar vogels en insecten graag komen.

Sinds mijn jonge jaren heb ik veel groen en land in West-Friesland zien verdwijnen ten behoeve van industriegebieden of woningen. Door de jaren heb ik ook enorm veel struiken en bomen langs polderwegen vanwege bijvoorbeeld verkeersveiligheid zien verdwijnen. Veel leefruimte en beschuttingsmogelijkheden zijn zo voor dieren weggenomen.

Veel mensen op een klein oppervlak

Volgens de bevolkingssteller van het CBS wonen er vandaag In Nederland 17.484.799 mensen op een oppervlakte van slechts 41.543 km². Per vierkante kilometer wonen zo’n 421 mensen. Nederland zou na Malta het dichtstbevolkte land van de EU zijn.
Het Parool schreef in 2018 een artikel met als titel: ‘Tweede Kamer is bezorgd om overbevolking’. De Tweede Kamer wilde destijds een groot onderzoek naar de bevolkingsgroei. Mogelijk telt Nederland in 2060 zo’n twintig miljoen inwoners. Belangrijkste oorzaak: immigratie. Partijen vragen zich af of dat wel goed gaat. Ik ben benieuwd hoe het met het onderzoek gesteld is. Velen zullen het met mij eens zijn dat bevolkingsgroei meer problemen dan winst zal gaan opleveren.

Woningnood

Woningnood is niet iets nieuws. Eens in de zoveel tijd wordt de nood zo hoog dat het een crisis geeft, zoals ook op dit moment. Speerpunt van het rijksbeleid is het verhogen van de bouwproductie naar minimaal 75.000 nieuwbouwwoningen in de periode tot 2025. Er is nog genoeg land maar dit staat in dienst van de veeteelt. Circa 70 procent van de productie uit de veehouderij is bestemd voor de export. Naar verluid zijn er niet te veel boeren maar wel te veel dieren. Er zou dus meer land vrij kunnen komen voor woningbouw. Het zou geweldig zijn als men dan rekening houdt met meer ruimte voor de natuur. Want een natuurlijke leefomgeving, daar heeft al dat leeft baat bij.

Spread this post

Tags: , , , , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!