Home » Blog » Mijn eerste elektrische fiets

Mijn eerste elektrische fiets

In februari dit jaar besloot ik mijn tien jaar oude auto te verkopen. De auto moest voor een servicebeurt en apk en de kosten vielen hoger uit dan ik gedacht had. Omdat de kilometerstand laag was bedacht ik me dat het een goed moment zou zijn om deze voor een redelijke prijs te kunnen verkopen.

Via een vriend kreeg ik tips om de auto op autoscout24, speurders en nog een andere site (naam vergeten) te plaatsen. Binnen no time had ik enkele reacties. Sommige ‘geïnteresseerden’ boden echt belachelijk laag. Ik had wat hoog ingezet maar deze biedingen waren echt onder de maat. Eén persoon bood goed maar ik twijfelde nog of ik moest wachten voor wellicht een beter bod. Uiteindelijk heb ik de man gemaild of hij nog interesse had en dat had hij. Bij de garage waar ik het onderhoud had laten doen bood men vijfhonderd euro minder.

Keuze maken

Met het geld van de verkochte auto wilde ik een elektrische fiets gaan aanschaffen. Dat deze nog aardig aan de prijs zijn kwam ik al gauw achter. En ook hier kleven genoeg risico’s aan wat betreft kosten. Want ook bij een elektrische fiets heb je te maken met een motor en een accu. De ‘ideale’ fiets die ik dan uiteindelijk zou willen aanschaffen had natuurlijk weer aardig in de kosten gelopen. Je kunt namelijk kiezen uit fietsen met een voor-, achter- of middenmotor. Deze laatste is volgens wat ik gelezen heb de beste en ook de duurste.

Wanneer ik de recensies lees over de voor- en achtermotor snap ik niet dat deze verkocht worden. In onderhoud zijn deze complexer waardoor onderdelen ook niet zo gemakkelijk kunnen worden vervangen.
Dan kun je nog kiezen uit een accucapaciteit, deze loopt van 300 Wattuur (Wh) tot 750 Wh. Hoe hoger de Wh, hoe duurder de accu. En natuurlijk heb je de mogelijkheid tot het aankopen van een extra garantie. Dit is ook weer honderdvijftig euro extra. Wanneer je een aantrekkelijke aanbieding ziet voor een fiets zal dit waarschijnlijk met een accu met de laagste capaciteit aan wattuur zijn. En grote kans dat het niet een fiets met een middenmotor betreft en het een standaard garantie biedt.

Cadeau en uitproberen

Mijn schoonouders verrasten mij met een van hun elektrische fietsen. Zij hebben een jaar of vier geleden beiden een e-bike gekocht. Maar omdat mijn schoonmoeders lichamelijke conditie dit niet meer aan kan kreeg ik één van de fietsen cadeau.

We zijn nu ruim drie maanden verder en ik heb bemerkt dat de fiets mij knieklachten geeft. Ik ontdekte dat de fiets die wel een vering in het voorframe heeft maar niet in het zadel hardere klappen op oneffen wegdek geeft. De snelheid speelt hierbij zeker een rol.
Ook is het stuur enigszins te laag waardoor deze bij de schouders een ongemakkelijk gevoel geeft. Komende week hoop ik dit op te lossen door er een verende zadelpen en een hoger stuur op te laten zetten. Ik word wat ouder en weet dat mijn lichaam langer hersteltijd nodig heeft. Sinds ik op deze fiets rijd heb ik een tikje in mijn rechterknie gekregen. Hopelijk lost dit zich met de tijd weer op.

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]
Spread this post

Tags: , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!