Home » Blog » Is gezondheid een vrije keuze?

Is gezondheid een vrije keuze?

Sedert jaren probeer ik zo gezond mogelijk te leven. En met gezond bedoel ik dat ik geen dingen eet waar mijn lichaam geen goed gevoel van krijgt. Zo gebruik ik weinig suiker, mijd ik bepaalde vetten, neem ik supplementen in (onder meer i.v.m. veganistisch eten) en beweeg ik meer.

Afgelopen week kreeg ik een artikel onder ogen dat haver glyfosaat zou bevatten en dat dit kankerverwekkend blijkt te zijn. Haver staat reeds jaren bekend als goed voedsel vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Door dit bericht voel ik mij gedesillusioneerd. Mijn verwachting van mensen die voedsel verbouwen voor ander mensen ligt namelijk hoog. Ik verwacht van deze mensen dat zij de gewassen zo telen dat het goed en veilig is om te consumeren.

Onderzoeken en wetgeving

In een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat op 21 juni 2019 is gepubliceerd staat dat glyfosaat ons drinkwater bedreigd. Het goedje wordt gebruikt in de akkerbouw en kleurt de velden geel. De Europese Unie besloot eind 2017 om glyfosaat vijf jaar langer toe te staan. Omdat het gebruik van landbouwgif goedkoper is en daarnaast beter werkt dan de alternatieve gifvrije middelen maakt dit de boer reuze blij. Uiteindelijk gaat het om kostenbesparing op gewasbestrijding maar ook om een betere oogstopbrengst.

De aanvaardbaar dagelijkse inname van glyfosaat ligt naar wat ik begrepen heb op 0,5 mg/kg lichaamsgewicht/dag. Volgens onderzoekers kun je een leven lang deze hoeveelheid dagelijks zonder gezondheidsproblemen binnen krijgen. De studies die hiernaar gedaan worden zijn gefinancierd door de producenten. De laboratoria die de studies uitvoeren moeten voldoen aan heel strenge criteria op het vlak van transparantie en kwaliteit. Onze overheid controleert deze kwaliteit en daar heb ik een kritisch vertrouwen in.

In de Europese Unie discussieert men al al jaren over het gebruik van glyfosaat. Europa heeft in 2019 de vergunning voor het gebruik ervan tijdelijk verlengd met vijf jaar. In de tussenliggende tijd kan men met een definitief oordeel komen over de effecten van glyfosaat.
Nog altijd zijn er hevige discussies als het gaat over in welke mate het middel schadelijk is voor mens en dier. Uit onderzoeken is gebleken dat het de hoofdoorzaak is van de grote bijensterfte.

Wat zijn mogelijke alternatieven?

Pelargonzuur schijnt een ecologisch verantwoord middel te zijn dat glyfosaat zou kunnen vervangen. Deze stof is van nature onder meer aanwezig in geraniums. Het is geschikt bevonden voor het bestrijden van distels, paardenbloem, netels, mos en dergelijke.
Chemici en microbiologen van de Duitse universiteit in Tübingen hebben een suikermolecuul uit bacteriën gehaald die mogelijk als alternatief kan dienen.

In een artikel uit het blad boerderij van april 2018 schrijft men dat het een kwestie is van de juiste techniek en mechanisatie toepassen. Maar ook dat vastgeroeste tradities en de invloed van verkopers/adviseurs en loonwerkers de boeren beïnvloeden om toch de middelen te blijven gebruiken. Dus breken met tradities is zeker een alternatief.

Bevindingen

Uit onderzoek is ook naar voren gekomen dat glyfosaat in ons drinkwater en in urine is teruggevonden. Daarnaast wordt het aan de ziekte van Parkinson gelinkt. Waar nu nog niet alle consequenties van de invloed van het middel op mens, dier en natuur wordt aanvaard, zal blijken dat het meer kapot maakt dan je lief is.

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]
Spread this post

Tags: , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!