Home » Blog » Hoe vrij vind jij je gedachten?

Hoe vrij vind jij je gedachten?

Tijdens het laten gaan van mijn gedachten hoe ik deze blog wilde vormgeven kwamen er diverse liedjes in mij op. Zoals het prachtige nummer ‘Die gedanken sind frei’, een versie van Shadowca7.
Met de komst van de sociale media hebben velen de kans gegrepen om zichzelf op internet te uiten. Er passeren vele mediaschrijfsels in de tijdlijnen op Twitter en Facebook die felle reacties kunnen losmaken. Mediaschrijfsels die niet vooraf gecheckt zijn door de personen waarover geschreven wordt kunnen onjuistheden bevatten. Of artikelen waarvan de bronnen niet gecheckt zijn kunnen onwaarheden bevatten.

Hoe waar is iets wat je leest?

Wanneer deze onjuistheden gepubliceerd worden, krijgt een lezer dus verdraaide of incomplete informatie. En hoe kun je dit als lezer nu weten? Soms kloppen de tijdlijnen van een verhaal niet of zijn dingen door elkaar gehaald door de schrijver. In interviews bijvoorbeeld kan het zijn dat mensen moeite hebben met de verwoording van hun gedachten. Dan komen ze daar naderhand beter op. Het is natuurlijk handig wanneer de schrijver het stuk eerst aan de geïnterviewde laat lezen. Dat geeft de persoon de mogelijkheid om hoe iets nu werkelijk bedoeld is, goed neer te zetten. Voorts speelt mee of de schrijver een neutrale houding heeft ten aanzien van de persoon of het onderwerp in de toon van de tekst.

Maar wat roepen

Zelf bemerk ik door de vele informatie die beschikbaar is, ik niet goed meer weet wat waar is en wat niet. Veel mensen zeggen voor mij zinnige maar ook onzinnige dingen. Aan discuzeuren heb ik een hekel omdat het vaak gaat om het gelijk willen krijgen. Sociale media is een plek waar menselijke gedachten en gevoelens worden gevoed, waar of onwaar. Wanneer je niet mee gaat in de beleving van diverse ‘vrije geesten’ dan ben je niet wakker. Dan heb je je niet verdiept, ben je de weg kwijt, dom enzovoorts.

Gedachten zijn kwetsbaar, van waarde. Er spelen meerdere factoren een rol of je gedachten serieus genomen worden. Denk aan succesvol zijn, je opleidingsniveau, je religie, je seksevoorkeur, of je een label heb of op welke partij je stemt. Hoe vrij voel jij je nog wanneer je afgeblaft, veroordeeld of genegeerd wordt. Maar er is ook die andere kant, hoe vrij zijn wij zelf in onze gedachten ten aanzien van andersdenkenden?

Spread this post

Tags: , , ,

One Response so far.

  1. Peter Ursem schreef:

    Fraai verwoord Jet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!