Home » Blog » Bevolkingsonderzoek; mammografie of pammografie?

Bevolkingsonderzoek; mammografie of pammografie?

De eerste twee keer is mij niet goed bevallen.Het pletten van mijn borsten tussen twee platen van een röntgenapparaat, daar word ik niet vrolijk van. Naast dat het borsten plet, veroorzaakt dit apparaat ook last aan mijn nek.

Omdat ik ergens gelezen heb dat men onderzoek doet naar een nieuwe methode, belde ik op naar Bevolkingsonderzoek Midden-West om hiernaar te informeren. Helaas voor mij vertelde de vrouw aan de andere kant van de lijn dat er nog geen nieuwe methodes beschikbaar zijn. Wel zijn er nieuwe apparaten in aantocht ter vervanging van de oude. Deze zouden niet wezenlijk anders zijn dan de oude apparaten. Daar zullen mijn borsten dus geen erg in hebben: oud of nieuw, ze blijven geplet.

Even doorbijten

Een borstonderzoek duurt niet lang, maar heeft wel impact op je gedachten en gevoelens. Ik vraag mezelf dan af of het goed zit in mijn borsten, ondanks dat ik geen klachten heb. Als bij onderzoek zou blijken dat er mogelijk iets te zien is, dan moet je verder onderzocht worden. Wanneer zou blijken dat het vals alarm is, heb je voor niets zitten te stressen. Gelukkig is mij dat nog niet overkomen. Ik heb gelezen over vrouwen die dit hebben moeten doormaken. Dit lijkt mij voorwaar drie keer niks.
Ik geloof mensen niet meer op hun woord en was niet tevreden met het antwoord van de vrouw van Bevolkingsonderzoek Midden-West. Daarom ging ik op onderzoek uit op internet.

Borstvriendelijk

In het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam maakt men gebruik van een borstvriendelijker methode waarbij het pletten minder pijn zou doen, de ‘compressie op maat’-mammografie.  Het grote verschil met de standaardmethode is dat het apparaat kan ‘nadenken’. Dit maakt dat het apparaat rekening houdt met de maat van je borst en de dikte van het weefsel. Zodra er genoeg informatie is verzameld stopt het apparaat.

Dit lijkt mij reuze interessant, een apparaat dat kan nadenken. Maar het belangrijkst is dat het minder pijn doet. Het AMC is het enige ziekenhuis in Nederland dat werkt met deze methode. Ik ben direct maar gaan informeren of ik daar mijn onderzoek mag laten doen.

Pijnloos

In 2013 kwamen onderzoekers van de Universiteit van Twente met een fantastische  ontdekking naar buiten. Het betreft een high-techbed dat een scan maakt van een borst terwijl de vrouw op haar buik ligt. Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van fotoakoestiek. Hiermee wordt gewerkt met geluid en laserlicht, dit is niet schadelijk in tegenstelling tot röntgenstraling. Men noemt dit de pammografie methode. Het is volledig pijnloos volgens de onderzoekers. Dat is waar ik op zit te wachten. Helaas schreef men dat jaar: ‘Voordat het daadwerkelijk overal beschikbaar is, duurt nog jaren vanwege technische optimalisatie en medische validatie.’

Nog ff wachten

We zijn nu vijf jaar verder. Ik ben benieuwd wanneer wij vrouwen gebruik kunnen maken van deze methode. Het idee dat het pijnloos is, is voor mij al een hemels vooruitzicht. Nu eerst maar het antwoord van het AMC afwachten, hun methode .volgens zeggen al 40% minder pijnklachten geven. Anders moet ik misschien maar wachten tot de dag dat de pammografie beschikbaar wordt

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]
Spread this post

Tags: , , , , , , , , , ,

2 Responses so far.

  1. Wanneer kan ik gebruik maken van een pammografie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!