Home » Blog » Als de dag van toen

Als de dag van toen

Het lied van Reinhard Mey, Als de dag van toen, is een lied wat steeds weer indruk op mij maakt wanneer ik dit hoor. Enerzijds omdat het een liefdevolle tekst is, anderzijds vanwege het zoetsappigheidsgehalte. Maar wanneer je verliefd, gelukkig met iemand bent of deze mist dan heb je iets met zo’n liedje.

Zangstemmen zijn heel divers. Je hebt bij de mannen bassen, tenoren en bariton. Bij de vrouwen alten, mezzo sopraan en sopranen. En dan zijn er nog variëteiten in zangstemmen. In deze context denk je dan aan stemmen in koren, en stemmen in opera en operette. In andere gevallen zoals bij pop, jazz, blues en dergelijke hoor ik nooit op deze wijze over zangstemmen spreken. Dan zegt men eerder dat het funky of cool klinkt.

In de muziek zijn de instrumenten een belangrijk onderdeel van het musiceren. In de categorie snaarinstrument ben ik met name fan van de viool, cello, gitaar, harp en de piano. Maar bijvoorbeeld de blokfluit vind ik ook heel mooi. Onze wereld kent veel diverse instrumenten. Zo heb je in Armenië bijvoorbeeld de doedoek. Dit is een blaasinstrument gemaakt uit abrikozenhout dat vroeger van beenderen gemaakt zou zijn. Mijn favoriete nummer waarin dit instrument de hoofdrol speelt is ‘They have taken the one I love’ van Levon Minassian.

Muziek raakt aan

Herinneringen, gedachten en gevoelens worden door muziek aangeraakt. Wat voor de een mooi is, kan voor een ander kattengejank zijn. Zo heb ik zeer weinig met muziek uit de jaren ‘60 of ‘70. Voor anderen zijn dit de favoriete jaren.

Wat maakt nu dat je muziek mooi vindt? Zelf heb ik een zeer diverse smaak. Het hangt echt van mijn mood af. Ik houd van punknummers tot klassieke muziek en van opera tot binaural beats. En nog veel en veel meer. Sinds jaren luister ik niet meer naar de radio als het gaat om commerciele muziek. Ik heb geen idee wat voor muziek in is en wat niet. Wel mag ik graag naar talentenprogramma’s op de televisie kijken. Ik vind het mooi om te zien hoe mensen iets met hun talent willen gaan doen. Zoveel mensen kunnen eigenlijk iets moois met hun stem of een instrument, wat maakt dat je met dit soort programma’s tot in einden der dagen door kan gaan.

Historie

Wikipedia vermeld dat er historisch weinig bronnen zijn die het ontstaan van muziek duidelijk kunnen maken. Maar volgens wetenschappelijk onderzoek dat vele musicologen hebben gevoerd kan er echter wel een theorie worden opgesteld die de vroegste muziek kan omschrijven. Archeologische bronnen zouden wijzen op jagers die fluiten maakten van voetkootjes en holle beenderen. Hier spreekt men over de periode van ca. 50.000-10.000 voor Christus. Het schijnt dat voor elk volk op aarde muziek een belangrijk onderdeel van het menselijk bestaan vormt.

Omdat ik doorgaans een kritisch vertrouwen heb, kijk ik dan ook met een kritisch oog naar jaartallen. Zeker als het gaat om jaartallen voor Christus waar nog geen sprake is van schrift maar grottekeningen. De interpretatie van de mens die hierover zijn bevindingen opschrijft hoeft niet perse de waarheid te zijn geweest. Maar het zou wel zo kunnen zijn dat sinds die dag van toen de fluit bijvoorbeeld al bestaat.

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]
Spread this post

Tags: , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!