Home » Blog » 29 januari, een memorabele dag

29 januari, een memorabele dag

Voor iedereen is er wel een dag memorabel. Vandaag 29 januari is de 29ste dag van het jaar in de gregoriaanse kalender. Hierna volgen nog 336 dagen (337 dagen in een schrikkeljaar) tot het einde van het jaar. Deze dag betreft sterf- en geboortedagen van mensen maar ook (historische) gebeurtenissen.

Sterf- en geboortedagen

Op 29 januari 2004 overleed Guusje Nederhorst. Zij speelde in de serie Goede Tijden Slechte Tijden en zong in de meidengroep Linda, Roos & Jessica dat met Ademnood waarmee de groep een nummer 1-hit scoorde.
Maar ook Margaretha Maria Theresa Henriëtte van Bourbon-Parma overleed op deze dag in 1893. Zij was van 1868 tot aan haar dood titulair koningin van Spanje en van 1887 tot aan haar dood titulair koningin van Frankrijk en Navarra.

Het is de geboortedag van Tom Selleck (tv-serie Magnum), Harry Mens die makelaar en tv-presentator is, Tommy Ramone die drumt bij de punk rock band The Ramones en Oprah Winfrey. Oprah is legendarisch geworden door haar eigen talkshow. Maar ook door haar prachtige filmrol vertolkingen zoals in de film The Color Purple. Op haar 19e was zij de jongste en eerste Afro-Amerikaanse vrouw die het nieuws presenteerde bij een lokaal televisiestation.

Eerste auto

Carl Benz krijgt patent op de eerste auto in 1886. Het is een driewieler. Zijn vrouw Bertha, neemt als publiciteitsstunt in augustus 1888 haar twee zonen mee op de eerste lange afstandsrit uit de geschiedenis. Ze rijdt van Mannheim naar Pforzheim, een afstand 194 kilometer. Ze tankt in Wiesloch petroleum bij een drogist.

Kranten in het jaar 1931

De krant De Tribune, dagblad der communistische party-Holland meldde die dag dat de krant 18 abonnees erbij had en de partij 21 nieuwe leden. Het Leeuwarden Nieuwsblad schreef over een lawine-ongeluk in de Italiaanse Alpen waarbij drie officieren, twee onderofficieren en 16 manschappen door twee lawines werden bedolven. En de nieuwe Amsterdamse courant ‘Algemeen Handelsblad’ schreef dat de KLM besloten had om over te gaan op het vervoer van reizigers op de lijn Amsterdam-Batavia.

Topje van de ijsberg

En zo zullen er nog vele andere relevante gebeurtenissen hebben plaatsgevonden in diverse vakgebieden of in bijvoorbeeld een tak van sport. Zoals die dag in 1896 dat Emille Grubbe voor het eerst röntgenstraling bij borstkanker toepaste. Of dat Jacques Chirac in 1996 aankondigt een eind te maken aan de Franse kernproeven. En uit ons buurland België wint tennisspeelster Kim Clijsters voor het eerst de Australian Open.

Spread this post

Tags: , , , , , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!